A globális pandémia okozta globális, egészségügy is makrogazdasági turbulenciának köszönhetően igen mozgalmas évet tudhatnak maguknak a főbb nemesfémek és ipari fémek piacai, amelyet jól tükröznek a 2020-ban végbement heves árfolyammozgások. Jelen bejegyzésünkben igyekszünk röviden áttekinteni, hogy mi történt főbb nemesfémek piacán az elmúlt évben és kicsit előre tekintve megpróbáljuk összefoglalni, hogy véleményünk szerit mire lehet számítani idén.

Arany:

Az arany unciánkénti árfolyama 1550 amerika dollár környékén kezdte meg a tavalyi évet, majd az első negyedévben tapasztalt mintegy 50 dolláros csökkenést követően március második felében komoly szárnyalásba váltott a sárga fém, amely eredményeként augusztus első napjaiban áttörte a 2000 USD/uncia árfolyamot is. Az trendszerű emelkedés az arany annak a klasszikus tulajdonságának tudható be, hogy válsághelyzet esetén a befektetők biztonságos és értékálló terméket, egyfajta menedéket keresnek a vagyonuknak. A pandémiás helyzet márciust követően soha nem tapasztalt globális gazdasági vészfékezést, egyes régiókban teljes leállást eredményezett, amely megrázta pénz-, tőke-, és árupiacokat, jelentősen gyengült az amerikai dollár. Ebben a környezetben a befektetési célú kereslet és az előbb említett „menedék” keresés jelentős támogatást nyújtott az arany árfolyamának. Az augusztus és december közötti időszakban átmeneti korrekció következett, így 2020 utolsó hónapját 1800 USD/uncia közelében kezdte az árfolyam. December eleje óta újabb erősödés következett, így 2021 első napjaiban már picivel 1900 USD/uncia felett kereskedtek az arannyal. Míg az átmeneti árfolyamcsökkenését elsősorban a vakcina érkezéséről szóló hírek és a covid válság enyhülésére vonatkozó várakozások hajtották, a december óta tartó erősödő trend arra utal, hogy hirtelen optimizmushoz képest visszatért a befektetők óvatos megközelítése, amelyet indokolttá tesz az, hogy a koronavírus járvány második hulláma még mindig nem csengett le és a lakosság globális beoltása is lassan és eltérő sebességgel halad világszerte.

2021 január első napjaiban összességében még nem tartunk ott, hogy az árfolyam irányát egyértelműen meg tudjuk mondani. Megítélésünk szerint a következő néhány hónapban több ellentétes irányú tényező fogja meghatározni az árfolyam alakulását, és ezt a piaci szakértő

k eltérő várakozásai is alátámasztják. A vakcinagyártás beindulása és az globális védettség növekedése fokozatosan enyhítheti az arany árfolyamát felfelé hajtó „menedék” szerepét, azonban a válságból való kilábalás a jelek szerint nem lesz gyors, a globális jegybankok és kormányok részéről a monetáris és fiskális impulzusok fenntartására lesz szükség, amely az USA esetében konzerválhatja az alacsony kamatszintet és a gyenge dollárt, ezek pedig összességében az arany erősödésének irányba hatnak. A válsághelyzet enyhülésével ugyancsak előtérbe kerülhetnek az inflációs félelmek, amely ugyancsak tovább erősítheti az aranyat. A fentiek alapján összességében az árfolyam további emelkedésére lehet számítani, amely rövid távon újból 2000-2100 USD/uncia fölé is repítheti az árfolyamot.

Ezüst:

Az ezüst 2020 folyamán még az aranyhoz képest is nagyobb hullámvasúton ült, hiszen a márciusi árfolyambeszakadás egészen 12 dollár/uncia árfolyamig küldte mélybe az árfolyamot, ami aztán közel 29 dollár/uncia szintig lőtt ki augusztusig (5 éves csúcs). Az aranyhoz hasonlóan a negyedik negyedévben valamelyest stabilizálódott a piac, az ezüst unciánkénti árfolyama 22-26 dollár között mozgott. A 2021-es év első napjaiban azonban 28 dollár/uncia szintig emelkedett az árfolyam, amely jelzi, hogy az ezüstben (is) van még lendület. Az ezüst esetén talán még hangsúlyosabb az ipari felhasználás miatti kereslet alakulása, a vírushelyzetet lassú enyhülése érdemben támogathatja az ezüst árfolyamát a tavalyi szárnyalás után is. A piaci összességében továbbra is optimista az ezüsttel kapcsolatban, egyesek nem tartanak kizártnak egy tartósan 30 dollár feletti unciánkénti árfolyamot sem. Az ezüst meghatározó alapanyaga a napelemeknek, amelyek piacát a globálisan egyre inkább meghatározó zöld klímacélok minden bizonnyal tovább fog erősíteni, így az ezüst mögötti fundamentális kereslet sem fog várhatóan csökkenni.

Érdemes kitérni az arany/ezüst ráta alakulására is (egyszerűsítve: hány uncia ezüstöt tesz ki megegyező értékű aranyat). A 2020 augusztusi 125,9-es értéke 30 éves csúcsnak számít, a jelenlegi 72 körüli érték pedig jól tükrözi, hogy a két fém egymáshoz viszonyított árazása „helyrerázódott”. Ha viszont a 2011 óta tartó emelkedő trendet nézzük, akkor az ezüst valamelyest túlárazottá vált az aranyhoz képest, így a mutató értéke a hosszú távú trend alapján könnyen visszatérhet a 80-90 körüli tartományba.

Platina:

Az ezüsthöz hasonlóan a platina esetében is érvényesülhet 2021-ben az ipari kereslet helyreállásának pozitív árfolyamhatása az ékszeripari kereslet mellett. Az amerikai választások kimenetele várhatóan erősíteni fogja a klímacélokat előtérbe helyező gazdaságpolitikát globális szinten is, amely támogatni fogja a platinát (és a palládiumot is). Az arannyal és az ezüsttel szemben a platina árfolyamát sokkal inkább meghatározta a 2020 márciusában kibontakozó globális pandémia okozta ipari leállások hatások, amit az árfolyam alakulása is alátámaszt. A 2020. márciusi 593 dollár/uncia szint 10 éves mélypontnak számít, az emelkedő trend azonban azóta is töretlen, így január elején már 1120 dollár közelében jár az árfolyam (2 éves csúcs). Az idei év nagy kérdése lehet, hogy a platina árfolyama tartósan 1100 dollár/oz fölé tud-e emelkedni, ez egy hosszabb távú emelkedő trendet jelezhet előre, vagy visszatér a 780-1100 dollár közötti sávba, amelyben az elmúlt 5 évben mozgott. A kedvező globális ipari kilátások miatt azonban inkább a mérsékelt drágulás esélye nagyobb.

 

Figyelem!

A fenti vélemény kizárólag a CAST LINE szakmai álláspontját, valamint piaci helyzetértékelését tükrözi és általános ismertetést tartalmaz. A leírtak nem minősülnek befektetési ajánlásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésekkel kapcsolatos elemzésnek. A fenti vélemény kizárólag a megjelenés időpontjában érvényes, amely külön értesítés nélkül is megváltozhat.