Valamelyest változott az összkép a globális nemesfémek piacán február végén, illetve március elején, ugyanis a február első felében is folytatódó áremelkedéseket követően kisebb korrekciónak lehettünk szemtanui. Március első napjaiban tehát a február végi csúcsokhoz képest alacsonyabb szinteken stabilizálódtak a főbb nemesfémek árfolyamai, de egyáltalán nem kizárt, hogy a megnyugvás átmenetinek bizonyul. A február végi árcsökkenés elsősorban a globális piaci hangulat szempontjából meghatározó geopolitikai kockázatok enyhülésének tulajdonítható. Az USA-Kína közötti feszültség csökkenése és a BREXIT-tel kapcsolatos új fejlemények ugyanis erősítették a részvénypiacokat, amely önmagában tradicionálisan „rossz hír” a menedéket jelentő nemesfémárfolyamok számára. Az USA-ból, Kínából és az EU-ból érkező legfrissebb gazdasági adatok azonban egyelőre a globális gazdaság lassulását vetítik elő, míg a BREXIT-tel kapcsolatos hírek is inkább a bizonytalanságot erősítik a nemzetközi pénzügyi piacokon. Ezek összességében emelkedő nemesfémárak irányába hatnak, így továbbra is lehet tere az ékszeripar számára meghatározó alapanyagok drágulásának az előttünk álló időszakban.

Arany: Az árfolyam megközelített az 1340 USD/uncia árat, majd 1289 dollár közelébe zuhant az arany árfolyama február végén. A március eleji kisebb emelkedést követően újra 1300 dollár körül jár az árfolyam.

Ezüst: 16 dollár felett is járt az ezüst unciájának árfolyama, majd az aranyhoz hasonló mélyrepülésbe váltott az ezüst. A 15 dollár/uncia szintről 15,3 dollárig emelkedett vissza az árfolyam.

Platina: A februári 40-45 dollár/unciás áremelkedést követően 870 dollár/uncia árfolyamszintről „fordult le” a platina, jelenleg a rövid-távon kulcsszintnek számító 820-830 USD/uncia szinteken folyik a kereskedés.

Palládium: A többi fontos nemesfémhez hasonlóan folytatódott a palládium dinamikus drágulása februárban, a január végi 1350 USD/uncia szinthez képest már 1550 dollár közelében is folyt a kereskedés február végén. Az arany, ezüst, platina hármashoz képest a palládium kisebb mértékben gyengült, jelenleg 1518 dollár/uncia szinten jár a kurzus.

 

Figyelem!

A fenti vélemény kizárólag a CAST LINE szakmai álláspontját, valamint piaci helyzetértékelését tükrözi és általános ismertetést tartalmaz. A leírtak nem minősülnek befektetési ajánlásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésekkel kapcsolatos elemzésnek. A fenti vélemény kizárólag a megjelenés időpontjában érvényes, amely külön értesítés nélkül is megváltozhat.