Szeretem a szakmai kihívásokat.

Szeretem azokat a feladatokat, amelyek nem feltétlenül rutin jellegűek és nem lehet  csak úgy megoldani.

Önmegvalósítás. Ez a Maslow piramis csúcsa, erre hajtunk életünk során, hogy ezen a szinten megfogalmazott igények kielégítésre kerüljenek. Nos a következő megbízás épp ilyen kategóriába tartozott. Önmegvalósítás a megrendelőnek és szakmai kihívás és az elégedett vevőt látva siker a gyártónak.

Szeretek olyan ügyféllel dolgozni, aki együttműködő, aki nem sietteti az egyes lépéseket, aki már az elején megérti és elfogadja a lehetőségeket és aki bizalmáról biztosít.

Ez a munka is épp ilyen volt. Az ügyfél, akit nevezzünk most csak Andrásnak 2020 szeptemberében keresett meg ezzel a feladattal. Az igény pontos hátterét nem ismerem, de valószínűleg rég óta tervezte ennek a férfi ékszernek a megvalósítását.

Egy olyan modern fazonú zár nélküli „bebújós” lánc elkészítését kérte tőlem, melyre egy egyedi medált kellett tervezni. A medál egy-egy oldalára sajátos motívumokat kért. Egyik oldalon a napkorong motívumba egy szemet kellett  terveznünk, mely leginkább a szabadkőművesség jelképére asszociál, de a tulajdonosa számára valódi mondanivalóját nem ismerem.

A medál másik oldalára egy rozé arany színű keresztet rendelt.

Ami a megvalósítási oldalt illeti: a klasszikus és a modern ötvösség keveréke a végeredmény. A láncot ugyanis hagyományos kézi munkával készítettük el. Aki ismeri a szakmát, az tudja, az effajta lánckészítés is kihalóban van ma már, egyre kevesebb a kifejezetten kézi lánckészítésben jártas szakember.

A medál viszont már a modern ötvösséget és gyártást szimbolizálja. A tervet 3D ékszertervező programmal terveztük le. András ez alapján rendelte meg a munkát. A medál 14K fehérarany lemezből való kivágása, a motívumok gravírozása ékszeripari lézer géppel készült. A lánc és a medál „összeházasítása” szintén lézeres technikával, lézer hegesztő géppel készült.

Mindent összegezve büszke vagyok az eredményre és bízom benne, hogy Andrásnak is életre szóló használati tárgyat hoztunk létre, mely számunkra és neki is személyre szóló tartalmakat is hordoz…

 

Sajnos idő hiányában az ékszerről professzionális képeket nem tudtam készíteni, de ez a néhány fotó emlékként megmarad erről a munkáról is.