Az óvatosabb évkezdet után lényegében az összes fontos nemesfém (arany, ezüst, platina, palládium) világpiaci ára emelkedett januárban. A piacok számár az amerikai jegybanki szerepet betöltő FED január 30-i kamatdöntése és a kapcsolódó közlemény határozta meg az irányt. Ahogyan arra számítani lehetett a FED „óvatosabb” hangnemre váltott, azaz a kommunikáció megerősítette azokat a várakozásokat, hogy a kamatemelési ciklus lassulhat a következő hónapokban. A bejelentésre gyengüléssel reagált a dollár, amely alapvetően kedvező környezete teremt a fémpiacok számára.

Arany: Átmenetileg az árfolyam elérte az 1321 oz/USD árfolyamot is, átmenetileg 1320-as szint közelében jöhet egy kis megnyugvás a sárga fém piacán. Ebben az évben az arány ára közel 2,9%-os emelkedést mutatott.

Ezüst:  Az aranyhoz hasonló pályát írt le az ezüst árfolyama is, amely idén közel 3%-kal kúszott feljebb. Az unciánkénti ár jelenleg 15,95 dollár közelében mozog.

Platina: A 2018-as év mélyrepülését követően úgy tűnik a platina is magához tér, a 757 dolláros unciánkénti árhoz képest jelenleg 823 dollár közelében jár az árfolyam. Ebben az évben 3,4%-os drágulásnál jár a fém.

Palládium: A palládium unciánként árfolyama gyakorlatilag 2016. eleje óta töretlenül emelkedik és ez a trend az idei évben sem tört meg eddig. Az unciánkénti árfolyam 1355 dollár közelében jár, amely csak az idei évben mintegy 7,4%-os drágulást jelent.

 

Figyelem!

A fenti vélemény kizárólag a CAST LINE szakmai álláspontját, valamint piaci helyzetértékelését tükrözi és általános ismertetést tartalmaz. A leírtak nem minősülnek befektetési ajánlásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésekkel kapcsolatos elemzésnek. A fenti vélemény kizárólag a megjelenés időpontjában érvényes, amely külön értesítés nélkül is megváltozhat.