Tipikus probléma szokott lenni, hogy megfelelő ismeretek hiányában némely ötvös az öntési tevékenységet nem kellően ismeri. Tud róla valamit, hallott róla valamit, tanult róla valamit és a végén az öntési igénye irreális.

Tudjuk, hogy a termékek előállítása sokszor többféle szakmai tevékenység közös produktumai. Így az öntés maga szintén egy rész-munkafolyamat az ötvösség szakmaiságában, ha egyáltalán szükség van rá egy-egy produktum megvalósításában. Amennyiben úgy érezzük, hogy az öntészeti ismereteink nem elegendők, nyugodtan keressük meg az öntőműhelyt és érdeklődjünk előzetesen, hogy milyen állagú terméket fogunk kapni az öntés következtében, illetve milyen lesz az öntvény minősége. Továbbá, estleges nagyobb széria esetén ismerjük meg, hogy milyen további megmunkálási fázisok szükségesek a kész termék minőségének eléréséhez.

Így az ötvöst kevesebb meglepetés érheti, mintha az öntéstől bármilyen laikus megoldást várna. A sikeres gyártás érdekében történő kooperáció mindenképpen hasznos. Az öntő sok esetben tanácsot is tud adni a kidolgozást illetően. Az öntés következtében a méretek és a súlyok változnak a mesterdarabhoz képest, mely változásokat jobb előre tisztázni. Például, problémát okozhatnak a foglalatok méretei, ami a mesterdarab és az öntvény zsugorodásából adódó különbség. Vagy egy markánsabb vastagabb gyűrű, mint mesterdarab és az öntvény különbözősége a gumizás és öntés után. Gondot szokott okozni az öntött láncszemek gyártása. Bizony egy „jól” kiszámított kézzel készült láncszem komoly gondokat tud okozni a végső összeállításnál, amikor sem a lánc hossza, sem a lánc súlya nem egyezik az előzetes számításokkal, a mesterdarabhoz képest. Sok kis zsugorodás sokra megy és még az arany színe is eltérő méréseket okozhat, tehát más-más a fajsúlya a különböző színű anyagoknak!

Tanuljunk, érdeklődjünk, lássunk bele jobban a másik szakmába is, próbáljuk tehát megelőzni a kudarcokat!