Ahhoz, hogy jó öntést produkáljunk, nem árt, ha többet tudunk az öntészet rejtett titkairól. Egy elismert színész mondta valahogy így : „ Engem első sorban nem a nő szépsége érdekel, hanem a titkai!”

Az öntvény a sajátosságából adódóan nem az a munkadarab, mint a legtöbb az iparban, hogy látjuk, kézbe vesszük, méricskéljük, és alakítjuk, ahogy a helyzet megkívánja. A mi öntvényünk az olvasztástól az öntésen át a dermedésig olyan életet él, ami számunkra nem „kézzel fogható” !

Az ipar számos területén célirányosan fejlesztenek ki olyan öntési technológiákat, melyek a legmagasabb, legprecízebb eredményeket hivatottak elérni. Egy-egy technológia, magas szintű beruházással, mérnöki tudással, célirányosan akár egy-két öntvény típusra van kifejlesztve a 100 %-os jó eredmény elérése érdekében. Gondoljunk a repülőgépekre és az autókra, ahol a hibás alkatrészek katasztrófákat tudnak előidézni. Azonban sokszor, számtalanszor ezek a technológiák sem elegendőek. A kitűnő öntvényeket még egyenként röntgen vizsgálat alá helyezik és csak így bizonyosodik be az öntvény biztonságos felhasználhatósága.

Tehát, a tökéletes öntvény fogalma a hétköznapokban eléggé megfoghatatlannak tűnik. Persze ma már az ékszeriparban is ki vannak fejlesztve komoly technikák, amelyekkel hosszabb távon megfelelő minőségű öntvényeket tudunk előállítani. Természetesen a hiba lehetőségét nem lehet elkerülni. A tökéletességre való törekvés útja elég hosszú és bonyolult. Nagyon sok a buktató, amelyekkel olykor nehéz megküzdeni. Az öntőnek minden rezzenésre nagyon kell koncentrálni, mert minden legapróbb baki is megmutatkozhat az öntvény minőségén. A beszerezhető fém alapanyagok minőségével sem tud az öntő mit kezdeni. Ki van szolgáltatva, csak abból dolgozhat, amit kapni lehet. Sajnos az alapanyag gyártók sem produkálják az állandó minőséget. Mindezek figyelembe vételével az ötvösnek és az öntőnek bizalmas, jó kapcsolatot kell ápolni, a cél hatékonyabb elérése érdekében.

Mindkét félnek tisztában kell lenni a korlátokkal. Az öntvénytől ne várjunk csodát, kezeljük a helyén és becsüljük meg a jó öntvényt !