A jó öntvény titka – I. rész

Cégünk, az öntészettel került az ékszergyártás forgatagába. Bár minden tevékenységünket fontosnak tartjuk, talán az öntés mégis prioritást birtokol.Kapcsolataink döntő többsége az öntés bérmunka következtében alakult és alakul ki. Nekünk ugyanolyan fontos a minimális öntés-igénnyel kopogtató ötvös munkája, mint a nagyobb szériás rendelés! A lényeg az, hogy mindkét fél elégedett legyen a „nap végén” !

A sok év tapasztalata alapján tudjuk, hogy vannak rutinos öntvény-rendelő ötvösök és kevésbé járatosak az öntészet területén. Tudnia kell az ötvösnek, hogy „csodák sehol nincsenek” !

A kívánt minőség eléréséhez elsődleges szempont a megfelelő modell, amely alkalmas az öntészet folyamatainak szakszerű kivitelezéséhez. A modell, tehát az „adu”, először az ötvös kezében van. Ha nincs kellő bizonyosság a megfelelő modellt illetően, javasoljuk, hogy a modellkészítés előtt az ötvös keresse fel cégünket és közösen megbeszéljük az öntészetileg is járható lehetőségeket. Továbbá javasoljuk, hogy a kevesebb tapasztalattal rendelkező ötvös konzultáljon velünk, ismerje meg a nyers öntvény tulajdonságait! Tudja, hogy a nyers öntvényt bizony ki kell dolgozni és azt még nem lehet a „kirakatba” tenni!

Tudnia kell a zsugorodásról és arról, hogy az öntvény ötszörös másolata az általa hozott mesterdarabnak!

Mesterdarab → Gumiforma → Viaszminta →  Gipszforma → ÖNTVÉNY

Tudjuk, hogy minden másolat ront valamelyest az eredeti állapoton. Hasznos, ha a „kezdő” ötvös tájékozódik a nyers öntvények kidolgozásának fogásairól. Ha ilyen jellegű problémáid adódnak, jöjjön be hozzánk, tudásunk legjavát adva segítünk !!!

-> Folytatjuk a témát!