Cégünk, az öntészettel került az ékszergyártás forgatagába. Bár minden tevékenységünket fontosnak tartjuk, talán az öntés mégis prioritást birtokol.Kapcsolataink döntő többsége az öntés bérmunka következtében alakult és alakul ki. Nekünk ugyanolyan fontos a minimális öntés-igénnyel kopogtató ötvös munkája, mint a nagyobb szériás rendelés! A lényeg az, hogy mindkét fél elégedett legyen a „nap végén” !

A sok év tapasztalata alapján tudjuk, hogy vannak rutinos öntvény-rendelő ötvösök és kevésbé járatosak az öntészet területén. Tudnia kell az ötvösnek, hogy „csodák sehol nincsenek” !

A kívánt minőség eléréséhez elsődleges szempont a megfelelő modell, amely alkalmas az öntészet folyamatainak szakszerű kivitelezéséhez. A modell, tehát az „adu”, először az ötvös kezében van. Ha nincs kellő bizonyosság a megfelelő modellt illetően, javasoljuk, hogy a modellkészítés előtt az ötvös keresse fel cégünket és közösen megbeszéljük az öntészetileg is járható lehetőségeket. Továbbá javasoljuk, hogy a kevesebb tapasztalattal rendelkező ötvös konzultáljon velünk, ismerje meg a nyers öntvény tulajdonságait! Tudja, hogy a nyers öntvényt bizony ki kell dolgozni és azt még nem lehet a „kirakatba” tenni!

Tudnia kell a zsugorodásról és arról, hogy az öntvény ötszörös másolata az általa hozott mesterdarabnak!

Mesterdarab → Gumiforma → Viaszminta →  Gipszforma → ÖNTVÉNY

Tudjuk, hogy minden másolat ront valamelyest az eredeti állapoton. Hasznos, ha a „kezdő” ötvös tájékozódik a nyers öntvények kidolgozásának fogásairól. Ha ilyen jellegű problémáid adódnak, jöjjön be hozzánk, tudásunk legjavát adva segítünk !!!

-> Folytatjuk a témát!