Izgalmasan kezdődik a 2019-es év a globális pénz-és tőkepiacokon, miközben több jel is arra mutat, hogy az arany (és általánosságban a nemesfémek) a befektetők kedvence lehet idén. Amennyiben a fenti várakozás valósággá válik, akkor az az ékszeripari szektor számára ez az aranyárfolyam jelentős, akár emelkedését jelentheti. Mivel arany mindenkori világpiaci ára alapvetően befolyásolja az aranyötvözetekből készült termékek árazását, érdemes áttekinteni, hogy mire is figyeljünk a következő időszakban, ha meg akarjuk érteni az arany árfolyam alakulását.

 

Mi történt az arany árfolyamával 2018-ban és mi történik most?

Az arany unciájának USA dollárral szembeni árfolyama a 2018-as évet 1320-as szint közelében nyitotta, majd augusztus közepére trendszerűen 1175 USD/oz szint közelébe esett a sárga fém világpiaci ára. November közepéig nem is következett be látványos elmozdulás, ezt követően viszont, főleg decemberben hatalmas lendületet vett az arany, amely árfolyama az év végén már 1280 dollár körül állt, mintegy 9%-ot drágulva augusztushoz képest.

Egyelőre úgy tűnik az idei évet is hasonló lendülettel kezdi az arany, de vajon van-e ennél feljebb, jöhet-e további drágulás, melyek azok a tényezők, amelyek jelenleg mozgatják az árfolyamot?

2018 december végén több olyan tényezővel kellett szembesülniük a befektetőknek, amelyek növelték a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatos általános pesszimizmust. Mind az USA, mind a kínai gazdaság növekedési kilátásai gyengültek, a két nagyhatalom között kiszélesedni látszó kereskedelmi háború kimenetele pedig egyelőre kétesélyes, a befektetők mindenesetre nem sok jóra számítanak. Európát illetően a BREXIT nyomasztja a befektetői hangulatot és az sem hat nyugtatólag, hogy az amerikai kormányzati leállás már három hete tart a Trump vezette kormány és a Kongresszus közötti huzavona miatt.

A fentiekre reagálva december végén rég nem látott mélyrepülésbe váltottak a nemzetközi részvénypiacok, melyek szokásosnál erősebb hullámzása jelenleg is tart. Az amerikai jegybanki betöltő FED is úgy tűnik sebességet vált, hiszen a legutóbbi óvatosabb kommunikáció már azt jelzi, valós kockázat lehet a világgazdaság növekedési ütemének lassulása.

A fent leírt nemzetközi környezet a befektetőket óvatosságra inti, amely azzal jár, hogy a tradicionálisan biztonságot jelentő eszközöket keresik: itt jön képbe az arany! Bár január első napjaiban kissé konszolidálódott a sárga fém árfolyama, a piaci szakértők szerint a következő hónapokban folytatódhat az áremelkedés, akár 1400 dollár/uncia szint elérése sem kizárt.

Ezek a hírek repíthetik tovább az arany árfolyamát, érdemes odafigyelni!

  • Kínai gazdaság tovább lassul, az USA-val folytatott kereskedelmi háború tovább mélyül
  • Belpolitikai patthelyzet az USA-ban, kormányzati leállás elhúzódik
  • A FED a kamatcsökkentés irányába halad
  • További gyengélkedés a globális részvénypiacokon, gyengülő USA dollár

 

Figyelem!

A fenti vélemény kizárólag a CAST LINE szakmai álláspontját, valamint piaci helyzetértékelését tükrözi és általános ismertetést tartalmaz. A leírtak nem minősülnek befektetési ajánlásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésekkel kapcsolatos elemzésnek. A fenti vélemény kizárólag a megjelenés időpontjában érvényes, amely külön értesítés nélkül is megváltozhat.